Klussen en verbouwen

Interessant? Deel dit

Uw huurwoning is uw thuis, en u wilt uw woning natuurlijk zoveel mogelijk aanpassen aan uw eigen woonwensen. Met nieuw behang of een andere kleur op de kozijnen en deuren in uw woning kunt u uw huis op eenvoudige wijze een eigen karakter geven. Gaan uw wensen verder – wilt u bijvoorbeeld plavuizen leggen of een bad plaatsen – dan heeft u daarvoor toestemming van Actium nodig. Het gaat dan om een ingrijpende verandering, die wellicht ook gevolgen heeft voor een volgende huurder van de woning. In de brochure Wonen naar wens vindt u een overzicht van veelvoorkomende veranderingen, waarvoor onze goedkeuring nodig is.

Veranderingen moeten in ieder geval voldoen aan:

 • eisen op gebied van technische kwaliteit, veiligheid en onderhoud;
 • eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven (gas,water en elektra) en de brandweer;
 • uitvoering door een erkend installateur als het gaat om wijzigingen in de gas- en elektrische installaties;
 • veranderingen mogen geen nadelig effect hebben op de verhuurbaarheid van de woning.

Wat mag niet?

Actium biedt u graag de mogelijkheid uw huurwoning aan uw woonwensen aan te passen. In goed overleg kan veel. Wat niet mag is vaak logisch. Zo mag u uiteraard geen dragende muren verwijderen en is het niet toegestaan om de totale keuken of sanitaire voorzieningen weg te halen. Bovendien mag een verandering niet leiden tot overlast of hinder voor buren of omwonenden.

Toestemming vragen

Toestemming vragen voor woningverandering doet u via het aanvraagformulier woningverandering

Veel gestelde vragen over klussen en verbouwen

fold faq Wat mag ik zelf doen en waar heb ik toestemming voor nodig?

Actium geeft u veel ruimte om uw huurwoning aan uw eigen woonwensen aan te passen. Met nieuw behang of een andere kleur op de kozijnen en deuren in uw woning kunt u uw huis gemakkelijk een eigen karakter geven. Dat mag u zelf doen en daar heeft u geen toestemming voor nodig. Maar gaan uw wensen verder? Wilt u bijvoorbeeld vloertegels leggen, een bad plaatsen of een andere keuken? Dan gaat het om meer ingrijpende veranderingen, die ook gevolgen kunnen hebben voor een volgende huurder van uw woning. We noemen dit zelf aangebrachte veranderingen (afgekort ZAV). Hiervoor heeft u vooraf toestemming van Actium nodig. 

fold faq Hoe vraag ik toestemming?

Als uw klus ingrijpend is, moet u hiervoor toestemming vragen. Dit doet u gemakkelijk online met het Aanvraagformulier woningaanpassing.

Voordat u aan de slag gaat maken we afspraken met u;
Zo moeten de veranderingen niet alleen voldoen aan onze eisen, maar ook aan die van bouw-  en woningtoezicht, nutsbedrijven en bijvoorbeeld van de brandweer.  
We maken ook afspraken over wat er moet gebeuren als u gaat verhuizen.
Als u zelf een verandering in uw woning heeft aangebracht, bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan.
De afspraken over een verandering leggen we schriftelijk vast en beide partijen ondertekenen dit. 


fold faq Aan welke eisen moeten veranderingen voldoen?

Veranderingen moeten in ieder geval voldoen aan:

 • eisen op gebied van technische kwaliteit, veiligheid en onderhoud;
 • eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven (gas,water en elektra) en de brandweer;
 • uitvoering door een erkend installateur als het gaat om wijzigingen in de gas- en elektrische installaties;
 • veranderingen mogen geen nadelig effect hebben op de verhuurbaarheid van de woning.

In de brochure Wonen naar wens vindt u een overzicht van veelvoorkomende veranderingen, waarvoor onze goedkeuring nodig is.

fold faq Wat is niet toegestaan?

Wat niet mag is vaak logisch. Zo mag u uiteraard geen dragende muren verwijderen en is het niet toegestaan om de totale keuken of sanitaire voorzieningen weg te halen. Bovendien mag een verandering niet leiden tot overlast of hinder voor buren of omwonenden.

fold faq Wanneer krijg ik een reactie op mijn (ZAV-)aanvraag om zelf te klussen?

Heeft u het formulier via onze website ingevuld en verstuurd? Dan krijgt u binnen twee weken een reactie op uw aanvraag.

Er zijn drie reacties mogelijk:

 1. U krijgt definitieve toestemming:
  De verandering mag blijven zitten als u verhuist, op voorwaarde dat u de verandering volgens onze eisen uitvoert en onderhoudt;
 2. U krijgt tijdelijke toestemming:
  U mag de verandering aanbrengen, maar als u verhuist, moet u de verandering weer ongedaan maken. Eventueel kan de volgende huurder de verandering onder voorwaarden alsnog overnemen;
 3. Uw aanvraag wordt afgewezen: 
  U ontvangt een schriftelijke toelichting. 
fold faq Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet vooraf aangevraagd. Wat kan ik doen?

 U kunt alsnog een aanvraag bij ons indienen. Onze woninginspecteur komt dan bij u langs om de aanpassing(en) te beoordelen. De veranderingen moeten niet alleen voldoen aan onze eisen, maar ook aan de eisen van bouw-  en woningtoezicht, nutsbedrijven, brandweer en aan overige door de overheid gestelde regelgeving. Als u geen toestemming voor de aanpassingen heeft, dan moet u de aanpassingen verwijderen als u de woning verlaat. Door alsnog een aanvraag in te dienen, voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan op het moment dat u gaat verhuizen. 

fold faq Wat gebeurt er met de door mij aangebrachte veranderingen als ik ga verhuizen?

Bij uw (ZAV-)aanvraag hoort u of u de woningaanpassing bij vertrek uit uw woning mag laten zitten. Voor sommige veranderingen kunt u op dat moment in aanmerking komen voor een vergoeding. Dit is afhankelijk van het soort, de staat van onderhoud en de leeftijd van de verandering. Voorwaarde is dat u vooraf toestemming van Actium (en eventueel van de gemeente) heeft gekregen en dat u de originele nota’s en bonnen van de gemaakte kosten kunt overleggen. De woninginspecteur kan u hierover meer vertellen tijdens de vooropname van uw woning.