Over schade & verzekeren

Interessant? Deel dit

Het is vervelend als u schade heeft aan uw woning. Daarom is het belangrijk dat u goed bent verzekerd. We leggen u graag uit hoe uw woning is verzekerd en wat u zelf moet verzekeren. 

De huurwoning wordt door Actium verzekerd via een opstalverzekering. U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedelverzekering, zodat uw huisraad -ook na gevolgschade- verzekerd is. Als u in een huurwoning woont, is het belangrijk dat ook het Huurdersbelang onderdeel is van uw inboedelverzekering. Controleer bij uw verzekeraar of u goed verzekerd bent. 

In onderstaande veelgestelde vragen & antwoorden leest u alles over verzekeringen en schade. 

Veel gestelde vragen over schade en verzekeren

fold faq Hoe zit het met de opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf, bijvoorbeeld door brand, storm of waterschade. Als je een woning huurt, is het niet nodig een opstalverzekering af te sluiten, die verzekering sluit Actium af. Actium is als eigenaar van het huis of appartement dat u huurt, verantwoordelijk voor schade hieraan. 

fold faq Hoe zit het met de inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering voor een huurwoning biedt dekking voor al uw spullen in huis, zoals meubels, televisie en kleding. In de voorwaarden inboedelverzekering beschrijft de verzekeraar in welke gevallen schade aan je spullen gedekt is.

Als u een woning huurt is het belangrijk dat u een inboedelverzekering afsluit met Huurdersbelang. Zo is ook gevolgschade (bijvoorbeeld door kortsluiting of door wateroverlast) aan uw huisraad goed verzekerd. 

fold faq Wat is een inboedelverzekering met Huurdersbelang?

Onder huurdersbelang vallen alle zaken die u zelf aan uw huurwoning verbeterd hebt, maar die u bij een verhuizing niet mee kunt nemen. Deze verbeteringen zitten dus vast aan de woning. Een goed voorbeeld daarvan is een laminaatvloer.

Normaal gesproken zijn deze vaste onderdelen in huis meeverzekerd in de opstalverzekering. Maar omdat u zelf geen opstalverzekering hoeft af te sluiten, zijn deze onderdelen dus ook niet verzekerd. Bovendien heeft Actium deze zaken ook niet meeverzekerd in de opstalverzekering. Daarom is het van belang dat u het huurdersbelang mee laat verzekeren in uw in inboedelverzekering. 

Bij de meeste inboedelverzekeraars is het huurdersbelang standaard tot een bepaald maximum meeverzekerd, bijvoorbeeld tot 10 procent van de waarde van uw inboedel. Wilt u een inboedelverzekering afsluiten of heeft u al een inboedelverzekering? Dan is het slim om te kijken of dit verzekerde bedrag voor u voldoende is.

fold faq Wat kan ik doen bij schade aan mijn huisraad?

​Heeft u schade heeft aan uw huisraad? Is uw laminaat bijvoorbeeld beschadigd door een lekkende waterleiding? Dan kunt u terecht bij de verzekeringsmaatschappij waar u een inboedelverzekering heeft afgesloten. Het is voor veel schadegevallen van belang dat het huurdersbelang ook heeft verzekerd.  

fold faq Wat moet ik doen bij inbraakschade?

Als er ingebroken is in uw woning is het belangrijk dat u eerst aangifte doet bij de politie. Als er veel zaken gestolen zijn, doet de politie soms eerst een onderzoek in uw woning. U kunt Actium bellen zodra de politie weer is vertrokken. Omdat er schade is ontstaan aan de woning, willen wij graag een kopie van het aangifteformulier van u ontvangen. Dit aangifteformulier ontvangt u als u op het kantoor van de politie aangifte doet

fold faq Hoe zit het met glasschade?

Schade aan glas wordt in veel gevallen betaald uit het glasfonds. Hiervoor betaalt u een maandelijkse bijdrage in de huur. Op de huurspecificatie ziet u wat u hiervoor betaalt. 

Het glasfonds dekt breuk en beschadiging van glas. U hoeft dus zelf geen glasverzekering af te sluiten. Zelfaangebrachte voorzieningen of afwijkende beglazingzijn niet meeverzekerd. Ook als sprake is van onzorgvuldigheid of nalatigheid kunt u geen beroep op het fonds doen. In dat geval bent u zelf aansprakelijk voor de schade.