impressie afbeelding

Ik huur

Woonwens indienen


Wilt u iets in of aan uw woning veranderen en bent u op de hoogte van de spelregels (zie veelgestelde vragen hieronder)?
Dan kunt u op deze pagina uw aanvraag indienen.


Wat is uw adres?

 

Voer uw adresgegevens in

 

Veelgestelde vragen

Ik wil veranderingen in/aan of bij mijn woning uitvoeren. Welke mogelijkheden heb ik hiervoor?

Er zijn verschillende soorten klussen die u in de woning kunt (laten) uitvoeren. Sommige klussen mag u zelf uitvoeren en andere klussen kunnen wij voor u uitvoeren tegen een huurverhoging of een eenmalige bijdrage. In de brochure Wonen naar wens vindt u een overzicht van veranderingen waarvoor onze goedkeuring nodig is. U dient altijd vooraf toestemming te vragen via het formulier woonwens indienen.

We maken ook afspraken over wat er moet gebeuren als u gaat verhuizen. Als u zelf een verandering in uw woning heeft aangebracht, bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. De afspraken over een verandering leggen we schriftelijk vast en beide partijen ondertekenen dit.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag woningverandering?

Heeft u het formulier woonwens indienen ingevuld en verstuurd? Dan krijgt u binnen twee weken een inhoudelijke reactie op uw aanvraag. De volgende reacties zijn mogelijk:

 • Er is aanvullende informatie nodig.
 • U krijgt definitieve toestemming.
  De verandering mag blijven zitten als u verhuist, op voorwaarde dat u de verandering volgens onze eisen uitvoert en onderhoudt.
 • U krijgt tijdelijke toestemming.
  U mag de verandering aanbrengen, maar als u verhuist, moet u de verandering weer ongedaan maken. Eventueel kan de volgende huurder de verandering onder voorwaarden alsnog overnemen.
 • Uw aanvraag wordt afgewezen.
  U ontvangt een schriftelijke toelichting. 
Ik heb veranderingen in mijn woning niet vooraf aangevraagd. Wat nu?

U kunt alsnog een aanvraag bij ons indienen. Onze woninginspecteur komt dan, indien noodzakelijk, bij u langs om de verandering(en) te beoordelen. De veranderingen moeten niet alleen voldoen aan onze eisen, maar ook aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven, brandweer en aan overige door de overheid gestelde regelgeving. Als u geen toestemming voor de aanpassingen heeft, dan moet u de aanpassingen verwijderen als u de woning verlaat. Door alsnog een aanvraag in te dienen, voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan op het moment dat u gaat verhuizen. Via het formulier woonwens indienen kunt u dit regelen.

Kan ik mijn woning laten aanpassen als ik een lichamelijke of psychische beperking heb?
Ja, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van uw gemeente biedt hier diverse mogelijkheden voor. Als u een aanvraag indient bij de gemeente en deze wordt goedgekeurd, kan de gemeente bepaalde voorzieningen verzorgen. Actium helpt graag met de aanpassingen aan uw woning. Deze kunnen wij uitvoeren als u daarvoor toestemming van de gemeente heeft gekregen. De gemeente betaalt dan de kosten. Soms betaalt u zelf ook een bijdrage.
Aan welke voorwaarden moet een verandering in mijn huurwoning voldoen?

Uw huurwoning is uw thuis, en u wilt uw woning natuurlijk zoveel mogelijk aanpassen aan uw eigen woonwensen. Met nieuw behang of een andere kleur op de kozijnen en deuren in uw woning kunt u uw huis op eenvoudige wijze een eigen karakter geven. Gaan uw wensen verder – wilt u bijvoorbeeld plavuizen leggen of een bad plaatsen – dan heeft u daarvoor toestemming van Actium nodig. Het gaat dan om een ingrijpende verandering, die wellicht ook gevolgen heeft voor een volgende huurder van de woning. In de brochure Wonen naar wens vindt u een overzicht van veelvoorkomende veranderingen, waarvoor onze goedkeuring nodig is.

Veranderingen moeten in ieder geval voldoen aan:

 • eisen op gebied van technische kwaliteit, veiligheid en onderhoud;
 • eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven (gas, water en elektra) en de brandweer;
 • uitvoering door een erkend installateur als het gaat om wijzigingen in de gas-, water- en elektrische installatie;
 • veranderingen mogen geen nadelig effect hebben op de verhuurbaarheid van de woning.

Wat mag niet?

Actium biedt u graag de mogelijkheid uw huurwoning aan uw woonwensen aan te passen. In goed overleg kan veel. Wat niet mag, is vaak logisch. Zo mag u uiteraard geen dragende muren verwijderen en is het niet toegestaan om de totale keuken of sanitaire voorzieningen weg te halen. Bovendien mag een verandering niet leiden tot overlast of hinder voor buren of omwonenden.

Toestemming vragen

Toestemming vragen voor woningverandering doet u via het formulier woonwens indienen

Geen antwoord op uw vraag gevonden?