
De energieprijzen rijzen de pan uit. Je betaalt steeds meer geld voor gas en elektriciteit. Gelukkig is energie besparen makkelijker dan je denkt. Op deze pagina lees je wat je zelf kan doen. En ook wat je beter niet kan doen. Omdat het meer energie kost of gevaarlijk kan zijn.
Natuurlijk kan je zelf ook besparen en minder energie verbruiken. Hier zijn al veel tips over beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld kijken op www.milieucentraal.nl. Ook MEVM, het huurdersplatform van Actium, deelt vaak tips op hun website, zie www.mevm.nl.
Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van bestaande regelingen, zoals huurtoeslag en energietoeslag. Dit kan je vaak zelf aanvragen. Kom je er niet uit? Neem dat contact op met jouw gemeente. Wil je weten welke toeslagen en/of regelingen voor jou gelden? En of je bijvoorbeeld wel de best passende zorgverzekeraar hebt? De online tool De Voorzieningenwijzer kan daarbij helpen. Check www.datgeldtvoormij.nl
Ventileren
Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen? Hieronder leggen we het uit.
De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, er wordt gerookt. Het is belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze en vochtige lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.
Ook kost een droog huis verwarmen minder energie (en geld) dan een vochtig huis.
Vieze en vochtige lucht in huis is slecht voor je gezondheid. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.
- Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
- Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
- En zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.
5 tips om energie te besparen
1. Zet je verwarming wat lager
Zet je thermostaat op 19 of 20 graden. Je kachel werkt dan minder hard. Hierdoor bespaar je energie en geld. Zet de thermostaat voordat je gaat slapen of lang weggaat op 15 graden. Zo bespaar je nog meer.
2. Douche maximaal 5 minuten
Sta je altijd lang onder de douche? Dan betaal je meer geld. Het kost namelijk veel energie om het water op te warmen. Douche maximaal 5 minuten om energie en geld te besparen. Ga daarnaast zo weinig mogelijk in bad. Dit is namelijk duurder dan 5 minuten douchen
3. Was op 30 of 40 graden
De meeste was wordt schoon op 30 of 40 graden. Heter hoeft vaak niet. Was daarnaast met een volle trommel. Dan draait de wasmachine minder vaak.
4. Plaats radiatorfolie achter je radiatoren
Een groot gedeelte van je warmte gaat verloren via je buitenmuren. De muur achter je radiator wordt namelijk ook verwarmd. Met radiatorfolie ga je dit tegen. Radiatorfolie houdt deze warmte namelijk vast.
Plak radiatorfolie achter je radiator. Zo zorg je ervoor dat de warmte beter in je huis blijft. Dit kun je heel makkelijk zelf doen. In dit filmpje leggen we het uit.
5. Gebruik een spaardouchekop
Gemiddeld komt er zo’n 12 liter water per minuut uit de kraan. Met een waterbesparende douchekop kun je dit terugbrengen naar 4,5 liter water per minuut.
Er zijn meer kleine aanpassingen die energie besparen. Veel kan je eenvoudig zelf aanbrengen. In een paar korte filmpjes laten we zien hoe je dat kunt doen. Klik op de roze knop hieronder om de filmpjes te bekijken.
filmpjes - zo bespaar je energie
Geldfit
Op de website van Geldfit vind je heel veel informatie over energie besparen. Ook kan je daar terecht om een test te doen om gericht advies te kunnen krijgen. Wil je graag praten over je geldzorgen dan kan je ook, anoniem, bellen met 0800-8115