Tuinonderhoud

Hieronder staan de veelgestelde vragen over tuinonderhoud. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Tuinonderhoud

Bij ons in de straat liggen stoeptegels los. Kan ik dit bij Actium melden?

Als het bestrating van Actium is (zoals in de brandgang), kunt u dit bij ons melden via Reparatieverzoek indienen. Als het om bestrating in de openbare ruimte gaat, kunt u dit melden bij de afdeling Openbaar Groen van uw gemeente.

Wie onderhoudt de brandgang?

Alle huurders die gebruik maken van brandpaden en achtergangen, zijn samen verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Wij vragen u dan ook deze paden netjes te houden en onkruidvrij te houden. Op die manier raken de putten niet verstopt, en voorkomt u wateroverlast in de buurt.

Ik betaal jullie voor het onderhoud van mijn tuin. Ik ben hier niet tevreden over. Waar kan ik dat melden?

Neem hierover contact met ons op. Wij kunnen dan samen met u bekijken wat wij voor u kunnen doen.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Kunnen jullie dit voor mij doen?

U bent zelf verantwoordelijk voor het (laten) kappen van een boom in uw tuin. Actium doet dit niet voor u, maar u heeft ook geen toestemming van ons nodig. Houdt u er wel rekening mee dat u bij de gemeente moet checken of u een kapvergunning nodig heeft. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Ik heb last van takken vanuit de tuin van mijn buren. Wat kan ik hieraan doen?

U kunt de buren vragen om de overhangende takken te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan mag u zelf takken verwijderen die boven uw tuin hangen. Als u dit niet wilt of kunt doen, dan kunt u de overlast melden via Overlast melden.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet (goed). Waar kan ik dat melden?

Dit kunt u melden via Overlast melden.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Mag dat?

Ja, dit mag u zelf doen. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van Actium. Houdt u er wel rekening mee dat u bij de gemeente moet navragen of u een kapvergunning nodig heeft. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Ik heb wateroverlast in mijn tuin/achterpad/straat

Als er (een tijd lang) veel regen is gevallen, kan er water in uw tuin, brandgang of straat blijven staan. Het riool kan dan de hoeveelheid water niet aan. Dit probleem lost zich meestal vanzelf op. Binnen een paar uren hoort het water alsnog weg te zakken.

Wateroverlast in uw eigen tuin kunt u voorkomen door zo weinig betegeling. Hoe meer 'groen' u in uw tuin heeft, des te beter het water kan wegzakken in de grond. Als door langdurige en zware regenval de riolering te zwaar belast wordt, kunt u er ook voor kiezen om uw regenpijp even los te koppelen van het riool, zodat het water via uw tuin de grond in wordt geleid.

Als het water (te) lang blijft staan op straat en/of de brandgang, dan kan er sprake zijn van een verstopping. Zijn de putten in uw straat verstopt, dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Staat uw brandgang onder water door een verstopping? Neem dan contact met ons op: wij zorgen er dan voor dat de straatkolken ontstopt worden.

Mag ik mijn tuin bestraten?

U mag uw tuin bestraten, maar wij raden u sterk af om dit te doen. Als u uw tuin zo 'groen' mogelijk houdt, bent u niet alleen duurzaam bezig, maar voorkomt u ook eventuele wateroverlast. Hoe minder betegeling, des te beter het water kan wegzakken in de grond.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Dit kunt u bij ons melden, via het contactformulier. Onze wijkbeheerder bespreekt dan met u wat uw opties zijn.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Actium heeft regels en richtlijnen over hoe u als huurder moet omgaan met uw tuin. Dit staat ook in uw algemene huurvoorwaarden. Als u uw tuin slecht onderhoudt, zal onze wijkbeheerder u hierop aanspreken en met u afspraken maken over uw verplichtingen.

Wie is verantwoordelijk voor het groenonderhoud?

Groenonderhoud van gemeenschappelijke tuinen, plantsoenen, grasvelden, struiken, bosjes, bomen, etc. op het terrein van Actium, wordt vanuit de servicekosten betaald. Hiervoor hebben wij dus een contract afgesloten met een hovenier.

Voor het groen- of tuinonderhoud dat bij uw woning hoort, bent u zelf als huurder verantwoordelijk. 

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

Plezierig wonen gaat verder dan een goed onderhouden woning. Woonplezier wordt ook voor een groot deel bepaald door de woonomgeving. Bij achterstallig onderhoud kan een tuin een ergernis worden. Zeker voor omwonenden. Een sterk verwilderde tuin (niet te verwarren met een wilde tuin), overhangende takken en/of struiken, de aanwezigheid van grofvuil, of losse vuilniszakken en ongedierte door het niet onderhouden van de tuin, zijn voor uw omgeving onprettig. Daarom heeft Actium regels en richtlijnen over hoe u als huurder moet omgaan met uw tuin. Dit staat ook in uw algemene huurvoorwaarden.

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van uw voor- en/of achtertuin 
Dit onderhoud bestaat uit bijvoorbeeld snoeien, onkruid verwijderen en grasmaaien. Of u dit zelf doet, of laat uitvoeren beslist u zelf. De indeling van uw tuin kunt u zelf bepalen.

Alleen gemeenschappelijke tuinen worden door Actium onderhouden. Hiervoor betaalt u als huurder dan via de servicekosten.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van (schouw)sloten?

Soms is dit de gemeente, soms is dit Actium. Het hangt er vanaf wie het terrein in bezit heeft. Als u hier een vraag over heeft, kunt het beste eerst informeren bij uw gemeente. De kans is het grootst is dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Als uw gemeente zegt dat het onderhoud voor Actium is, kunt u natuurlijk met ons contact opnemen. Wij helpen u dan verder.