WMO

Hieronder staan de veelgestelde vragen over WMO. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over WMO

Wat is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, mensen met een beperking of mensen met psychische problemen.

De WMO zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Aanvragen voor een WMO-aanpassing kunt u indienen bij uw gemeente. Iedere gemeente heeft eigen afspraken, richtlijnen en voorwaarden. Informeer hiernaar bij het WMO-loket van uw gemeente.

Hoe kan ik een WMO-aanpassing in mijn woning aanvragen?

U kunt een aanvraag indienen bij uw gemeente. Elke gemeente heeft een apart zorgloket of WMO-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De aanvraag wordt door de WMO-medewerkers beoordeeld.

Aanpassingen aan de woning zijn niet gratis en worden deels of volledig betaald uit de WMO. Het kan dus ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Het WMO-loket van uw gemeente geeft u hierover alle informatie.

Wie betaalt de WMO-aanpassing in mijn woning?

WMO-aanpassingen aan de woning zijn niet gratis en worden deels of volledig betaald uit de WMO. Het kan dus ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Het WMO-loket van uw gemeente geeft u hierover alle informatie.

Kan ik een traplift krijgen?

Een traplift is een medische voorziening. Een aanvraag voor een medische woningaanpassing kunt u bij de afdeling WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van uw gemeente indienen. De afdeling WMO beoordeelt of u in aanmerking komt voor een traplift.

Kan ik mijn woning laten aanpassen als ik een lichamelijke of psychische beperking heb?

Ja, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van uw gemeente biedt hier verschillende mogelijkheden voor. Als u een aanvraag indient bij de gemeente en deze wordt goedgekeurd, dan helpt Actium graag met de aanpassingen aan uw woning. De gemeente betaalt dan de kosten. Soms betaalt u zelf ook een bijdrage.

Hoe kan ik een invalidenparkeerplaats aanvragen?

De aanvraag voor een invalidenparkeerplaats loopt via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteining). De WMO bepaalt of er een vergunning wordt afgegeven. Actium faciliteert de ruimte op het Actium-parkeerterrein en plaatst het via Actium bestelde bord. De kosten voor het plaatsen zijn voor de WMO. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.