Woonwensen

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woonwensen. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woonwensen

Kan ik een thermostaatkraan krijgen?

U kunt hiervoor een aanvraag indienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteurs informeren u dan over de mogelijkheden.

Ik wil graag een stopcontact in de meterkast

U kunt hiervoor een aanvraag indienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteurs informeren u dan over de mogelijkheden.

Mag ik een bedrijf starten in mijn huurwoning?

Ja, dit mag, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De ruimte voor uw bedrijf mag niet meer dan één kamer in uw woning zijn;
 • Het bedrijf mag geen geluids- of parkeeroverlast veroorzaken;
 • U heeft bij de gemeente nagevraagd of u een vergunning moet hebben.

Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u uw aanvraag indienen via Woonwens aanvragen.

Mag ik een houtkachel, allesbrander of pelletkachel plaatsen?

Nee, wij geven geen toestemming voor het plaatsen van een houtkachel, een allesbrander of een pelletkachel, in verband met risico van brand, stankoverlast of onherstelbare schade aan de woning.

Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning

U kunt hiervoor een aanvraag indienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteurs informeren u dan over de mogelijkheden.

Mag ik de keuken vervangen?

Ja, dit mag. Wel moet u hiervoor eerst toestemming aanvragen. Dit doet u via Woonwens aanvragen. En let op: de nieuwe keuken moet u natuurlijk wel zelf betalen.

Ik wil graag een verhoogd toilet

Als u graag een hoger toilet wilt, dan kunt u zelf bij de bouwmarkt een toiletverhoger aanschaffen. Dit mag u zelf doen en is de eenvoudigste/snelste optie. U moet de toiletverhoger wel zelf betalen. Wilt u vanwege een fysieke of medische noodzaak graag een verhoogd toilet? Neem dan contact met ons op. Er komt een vakman bij u langs die uw aanvraag beoordeelt. Wilt u een verhoogd toilet om andere redenen, bijvoorbeeld omdat u lang bent, ga dan naar Woonwens aanvragen.

Ik wil graag elektrisch koken

Als u graag elektrisch wilt koken in plaats van op gas, dan heeft u waarschijnlijk een extra elektragroep nodig in de meterkast. U kunt hiervoor een verzoek indienen (en goedkeuring vragen) via Woonwens aanvragen. Een elektrische kookplaat moet u (net als een gasfornuis) zelf betalen.

Ik heb veranderingen in mijn woning niet vooraf aangevraagd

U kunt alsnog een aanvraag bij ons indienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteur komt dan, als het nodig is, bij u langs om de verandering(en) te beoordelen. De veranderingen moeten niet alleen voldoen aan onze eisen, maar ook aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven, brandweer, etc.

Als u geen toestemming voor de aanpassingen krijgt, dan moet u deze verwijderen als u de woning verlaat. Door alsnog een aanvraag in te dienen, voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan als u verhuist.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn woonwens aanvraag?

Onze woninginspecteurs nemen binnen ongeveer 2 weken contact met u op. De volgende reacties zijn mogelijk:

 • Er is aanvullende informatie nodig.
 • U krijgt definitieve toestemming. De verandering mag blijven zitten als u verhuist, op voorwaarde dat u de verandering volgens onze voorwaarden uitvoert en onderhoudt.
 • U krijgt tijdelijke toestemming. U mag de verandering aanbrengen, maar als u verhuist, moet u de verandering weer ongedaan maken. Eventueel kan de volgende huurder de verandering onder voorwaarden alsnog overnemen.
 • Uw aanvraag wordt afgewezen. U ontvangt een schriftelijke toelichting.

We maken ook afspraken over wat er moet gebeuren als u gaat verhuizen. Als u zelf een verandering in uw woning heeft aangebracht, bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. De afspraken over een verandering leggen we schriftelijk vast en beide partijen ondertekenen dit.

Wie onderhoudt een woonwens die ik zelf heb uitgevoerd?

Als u zelf een verandering in uw woning heeft aangebracht (een woonwens), bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan.

Betalen jullie mij voor de aangebrachte woonwens als ik ga verhuizen?

U kunt soms een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld bij veranderingen die wij bij het planmatig onderhoud ook zouden uitvoeren en die de kwaliteit/waarde van de woning verhogen. Voorbeelden hiervan (kunnen) zijn: het plaatsen van een stenen schuur of het aanbrengen van een cv-installatie.

Bij uw Woonwens aanvragen hoort u of u de verandering bij het vertrek uit uw woning mag laten zitten. Voor sommige veranderingen kunt u op dat moment een vergoeding krijgen. De eventuele vergoeding krijgt u pas na het verlaten van uw woning. Voorwaarde is dat u vooraf toestemming van Actium (en eventueel van de gemeente) heeft gekregen. Ook moet u de originele bewijzen van de gemaakte kosten opsturen. Onze woninginspecteur kan u hier meer over vertellen.

Wat zijn de voorwaarden voor een woonwens?

Als u graag iets wilt aanpassen in uw woning dan noemen wij dat een 'woonwens'. Het is belangrijk dat u altijd toestemming vraagt als u zelf gaat klussen of iets wilt laten aanpassen. Aanpassingen aan uw woning moeten namelijk voldoen aan voorwaarden. Zo mag u bijvoorbeeld geen dragende muren of sanitair verwijderen.

Dit zijn de algemene voorwaarden waaraan een woonwens moet voldoen:

 • Klussen aan gas en/of elektra moet u laten uitvoeren/goedkeuren door een erkend installateur (gecertificeerd door Uneto VNI);
 • Veranderingen moeten voldoen aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven (gas, water en elektra) en de brandweer;
 • De klus mag niet leiden tot overlast, schade of gevaar voor uzelf of omwonenden;
 • De klus mag de woning niet minder goed verhuurbaar maken;
 • U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de aanpassing;
 • Voor de aanpassingen gelden eventueel specifieke technische kwaliteitseisen (krijgt u bij de officiële toestemming).

Ik wil graag iets aan mijn woning (laten) toevoegen of veranderen

Dat mag, maar het is belangrijk dat u altijd toestemming vraagt als u zelf gaat klussen of iets wilt laten aanpassen. Aanpassingen aan uw woning moeten namelijk voldoen aan voorwaarden. Als u iets wilt aanpassen of verbeteren aan uw woning, dan noemen wij dat een woonwens. Onze woninginspecteurs informeren u over alle voorwaarden en mogelijkheden, als u uw woonwens bij ons aanvraagt.

Woonwensen
Voorbeelden van woonwensen waarvoor u bij ons toestemming kunt vragen, zijn een carport/overkapping, dakraam, driepuntslot, elektrisch koken, thermostaatkraan, tweede toilet, vaatwasaansluiting, zonwering en zonnepanelen. Maar natuurlijk is er nog meer mogelijk. Sommige woonwensen, zoals een buitenkraan of extra elektragroep in de meterkast, kunt u eventueel ook door Actium laten uitvoeren tegen een maandelijkse huurverhoging.

Wat in elk geval niet mag, is dragende muren of sanitair verwijderen, de kozijnen aan de buitenzijde verven of een houtkachel plaatsen. Ook is het natuurlijk niet de bedoeling dat uw buren last krijgen van uw woonwensen.

Woonwens aanvragen
Via Woonwens aanvragen kunt u uw aanvraag indienen.