Normale waarden formaldehyde in huizen Hunsingostraat, Fivelingostraat en Oldambtstraat

Woningcorporatie Actium heeft de concentratie van formaldehyde laten meten in een aantal huizen aan de Hunsingostraat, de Fivelingostraat en de Oldambtstraat in Assen. Dit naar aanleiding van een melding van een bewoner over formaldehyde. De onderzoeksresultaten zijn bekend en de belangrijkste conclusie is dat in de huizen (bewoond en leegstaand) normale waarden van formaldehyde zijn gemeten. In één huis was de waarde wel iets hoger, maar onder de wettelijke norm. In dit huis was de ventilatie onvoldoende.

Actium liet de metingen uitvoeren in samenwerking met de gemeente Assen. Het onafhankelijk bureau Tauw bracht met speciale meetkastjes een week lang de formaldehydeconcentraties in vijf huizen in kaart. Het plaatsen van de meetkastjes is in afstemming gegaan met de betrokken huurders en zij zijn vandaag persoonlijk geïnformeerd over de resultaten. De overige bewoners zijn daarna per brief geïnformeerd. De metingen vonden plaats tussen 16 en 23 september 2022.

Ventileren

De GGD Drenthe heeft op basis van het rapport van TAUW een gezondheidskundig advies gegeven. Dat advies is vooral gericht op het verbeteren van het ventileren van de huizen. Rob Hoogeveen, manager Vastgoed Actium: “We vinden het als verhuurder belangrijk dat onze huurders tevreden zijn en zich thuis voelen en prettig wonen. Met het meten in verschillende huizen hebben de bewoners en de corporatie duidelijkheid gekregen over de concentratie van formaldehyde in de woningen in deze straten. Die zijn van normale waarden en vergelijkbaar met een gemiddelde andere woning in Nederland. Het advies van de GGD Drenthe om voorlichting te geven over ventileren en het verven van spaanplaatmateriaal, nemen we over.”

Wat is formaldehyde

Formaldehyde wordt gebruikt in bouwmaterialen, laminaat, meubels en houten speelgoed. Ook komt het vrij bij het branden van kaarsen, tijdens het koken en bij het roken van sigaretten. In ieder huis is daarom wel wat formaldehyde. Wie meer wil weten over formaldehyde kijkt op www.waarzitwatin.nl.

Lees meer over de meetresultaten in het rapport binnenluchtonderzoek van Tauw  en het advies van GGD Drenthe.