Wonen met zorg

Interessant? Deel dit

Het zorglandschap verandert en het woonaanbod verandert mee. Steeds vaker wonen mensen zelfstandig en ontvangen ze de benodigde zorg gewoon thuis, in hun eigen woning.

Actium is volop in beweging. Samen met gemeenten, welzijn- en zorgorganisaties onderzoeken en ontwikkelen we andere vormen van wonen met zorg. In de aanloop van onze nieuwe strategische koers nodigden we onze netwerkpartners uit voor diverse inspiratiesessies. We dachten tijdens deze bijeenkomsten na over onze gezamenlijke opgave om mensen langer of juist wéér zelfstandig thuis te laten wonen. Wilt u weten wat Actium te bieden heeft? Bekijk dan onze appartementencomplexen met zorgovereenkomst.

                                 "Hoe kunnen we mensen langer 
                                  of wéér zelfstandig laten wonen?"


Zorgvastgoed met toekomst

Aan de Jan Wierengaweg in Ruinen werden het voormalige verzorgingshuis en de aanleunwoningen vervangen door een spiksplinternieuw woonzorgcentrum. Het complex biedt zelfstandige zorgappartementen en ruimte voor drie woongroepen van twintig mensen met een zorgindicatie. Doordat het woonzorgcentrum rondom dorpshuis ’t Neie Punt is geclusterd, vormt het een waardevolle toevoeging voor het dorp. Zo kunnen dorpsverenigingen gemeenschappelijke (activiteiten)ruimtes tegen een zacht prijsje huren voor bijvoorbeeld vergaderingen of activiteiten. Ook zijn de kapper, pedicure, het restaurant en een ontmoetingsruimte in het pand gevestigd. Het nieuwe complex geeft dus een mooie opening om dorpsbewoners op alle mogelijke manieren in hun eigen kracht te zetten. Zie ook het nieuwsbericht 'Feestelijke viering afronding renovatie Jan Wierengaweg.'

 

                              "Zoveel méér dan een woonzorgcentrum; 
                               een waardevolle toevoeging voor het dorp!"

 

Wonen met GGZ-begeleiding

Actium bouwt in 2018 twaalf woningen op het GZZ-terrein in Assen. Op deze manier kunnen huurders met GGZ-begeleiding in de nabijheid van de instelling de eerste stap zetten om (weer) zelfstandig te wonen. Met als uiteindelijke doel; zelfstandig wonen in een woonwijk. Meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel ‘Woonvormen passend bij de veranderende zorgvraag’ (Elsevier, juni 2017).

Vernieuwd woon- en zorgaanbod in Havelte

Eind 2017 wordt het vernieuwde zorgcentrum De Molenhof opgeleverd. Met negentien gemoderniseerde aanleunwoningen, vierentwintig (zorg)appartementen en zes gastenverblijven kunnen Havelters met een zorgindicatie straks zorgeloos wonen in een moderne woning. Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) verleent waar nodig 24 uur per dag zorg. Ook voor tijdelijke ondersteuning kunnen mensen straks in De Molenhof terecht. In de gastenverblijven kunnen zij bijvoorbeeld herstellen na een ziekenhuisopname. Daarnaast biedt het complex aanvullende voorzieningen voor bewoners. Zo komt er een gemeenschappelijke huiskamer en een ruimte met een restaurantfunctie. Ook aan een (activiteiten)ruimte voor dagbesteding ‘Welkom’ en de distributie van ‘Maaltijdservice Thuis’ is gedacht.

In de directe omgeving van het zorgcentrum is een gevarieerd woningaanbod aanwezig. Zowel koop- als huurappartementen wisselen elkaar af. Aan de Hofweg vervingen we twaalf verouderde gezinswoningen voor elf moderne woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens vanaf 65 jaar. In deze woningen zijn zowel de slaapkamer als de douche gesitueerd op de begane grond. Daarnaast bouwden we aan de Molenweg 48 grondgebonden (zogenaamde 0-treden) woningen met een bad- en slaapkamer op de begane grond. Dit samen met het zorgcentrum als steunpunt voor de wijk is een flexibel woon-/zorggebied in Havelte gerealiseerd.