Assen, Lindenlaan (terrein GGZ)

In juli zijn de 12 woningen bij GGZ Drenthe in Assen-Oost opgeleverd. De woningen zijn bedoeld voor patiënten die hun behandeling binnen een kliniek van GGZ Drenthe hebben afgerond. 

12 woningen voor cliënten die uitstromen bij GGZ Drenthe

De locatie ligt aan de Lindenlaan in Assen-Oost. Het ligt in de groenstrook tussen de Adventskerk en een blok zorgwoningen. Tussen deze beide gebouwen zijn 12 woningen gebouwd. De woningen zijn bedoeld voor patiënten die hun behandeling binnen een kliniek van GGZ Drenthe hebben afgerond. Tot nu toe gingen deze mensen rechtstreeks naar een reguliere woning. Deze woningen bieden de gelegenheid om te leren weer zelfstandig te wonen onder toezicht van GGZ Drenthe.

Compacte duurzame woningen

Het plan betreft twee rijen van zes woningen die met de achterkant tegen elkaar aan staan. Dit noemen we rug-aan-rug woningen. De woningen hebben twee slaapkamers op de verdieping. Ze zijn volledig gasloos en voor zover mogelijk energieneutraal. Voor de energievoorziening wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en zonnepanelen.

Duurzaamheid en hergebruik

Actium vindt het belangrijk om duurzaamheid en hergebruik mee te nemen in haar projecten. Zo werd ook in dit project gekeken wat daarin de mogelijkheden zijn. Omdat de bewoners maximaal twee jaar in de woning verblijven, wordt er vaker dan gemiddeld gewisseld van huurder. Om te voorkomen dat elke nieuwe bewoner de woning weer naar eigen smaak afwerkt (denk aan behang, vloerbedekking en gordijnen) hebben we dit al meegenomen in het ontwerp. Ook hebben we het groen en verharding op het terrein met al bestaande materialen uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan gebruikte bestrating en het verplanten van struiken en/of bomen die op een andere plaats anders zouden worden vernietigd.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over nieuwbouw. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Nieuwbouw

Welke nieuwbouwprojecten zijn er?

Algemeen

Een actueel overzicht van waar wij nieuwe woningen bouwen vindt u via projecten.

Ik wil graag in een nieuwbouwwoning van jullie wonen. Hoe geef ik dit door?

Algemeen

Dit hoef je niet door te geven. Zodra wij nieuwbouwwoningen publiceren via Thuiskompas, kun je hier een reactie op plaatsen. Je hebt dus wel een algemene inschrijving als woningzoekende nodig, om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwwoning.

Wat gebeurt er tijdens de oplevering van mijn nieuwbouwwoning?

Algemeen

Als uw nieuwe woning wordt opgeleverd, kunt u de sleutel van de woning afhalen op ons kantoor of krijgt u de sleutel in de woning zelf overhandigd. Dit verschilt per project. U krijgt dan ook een informatiemap over de woning waarin staat hoe alle installaties werken, hoe het zit met de garantietermijnen, etc.

Ik ga een nieuwbouwwoning huren. Hoe zit het met gas en elektra?

Algemeen

Als u een nieuwbouwwoning van Actium huurt, bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van contracten voor gas en elektra. Ook is het belangrijk dat u zich aanmeldt bij het waterbedrijf. Regel dit zo spoedig mogelijk (in elk geval binnen een paar werkdagen nadat u de woning huurt). Dit voorkomt dat uw woning volledig wordt afgesloten van gas, elektra en water.

Soms heeft het nutsbedrijf dat de aansluitingen heeft aangelegd niet op tijd doorgegeven dat uw nieuwbouwwoning is opgeleverd. In dat geval kunt u zelf alvast de 'aansluiting identificatie code' (EAN-code) doorgeven aan een door u gekozen leverancier, waarna u uw contract kunt afsluiten. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  • Ga naar www.eancodeboek.nl;
  • Vul uw adresgegevens in en kies bij 'Bijzondere aansluiting' voor n.v.t.;
  • Zoek op zowel marktsegment 'Elektriciteit' als 'Gas';
  • Geef van beide de EAN-code (13 cijfers) onder 'EAN Netbeheerder' door aan uw leverancier.

Ik heb overlast van woningen die jullie aan het bouwen zijn

Algemeen

U kunt dit bij ons melden via Klacht melden.

Waarom bouwen jullie zo weinig woningen voor grote gezinnen?

Algemeen

Wij doen dit, omdat er in de toekomst meer (levensloopbestendige) woningen nodig zijn voor de kleinere huishoudens/gezinnen, dan voor grote gezinnen.

Steeds minder grote gezinnen zoeken een sociale huurwoning
Bij het ontwerpen van nieuwe woningen houden we rekening met 'demografische ontwikkelingen'. Dit betekent dat we kijken naar de samenstelling van de bevolking. We weten uit recent onderzoek dat onze woningzoekenden straks vooral huishoudens van 1 of 2 personen zijn. Dit zijn vaak ook oudere huurders. 

We laten vraag en aanbod op elkaar aansluiten
Wij gaan ervan uit dat een woning ongeveer 80 jaar meegaat. We proberen dus vooruit te blijven denken, om overschotten of tekorten te voorkomen. We bouwen daarom vooral kleinere woningen met minder slaapkamers en een betaalbare huurprijs voor de kleinere huishoudens. Deze huizen zijn geschikt voor oudere mensen wonen, maar natuurlijk ook voor mensen van andere leeftijden. Zo zorgen we dat het aanbod woningen aansluit op de vraag naar woningen.

Hoe lang duurt de garantie bij nieuwbouw?

Algemeen

De garantie op een nieuwbouwwoning is verschillend per onderdeel. Op hang- en sluitwerk is dit bijv. 5 jaar en op dakpannen 30 jaar. Voor u als huurder maakt dit niet uit. U kunt uw reparatieverzoeken gewoon indienen bij Actium. Als er sprake is van garantie, dan regelt Actium dit onderling met de aannemer.