Oosterwolde, Haerenkwartier

Het Haerenkwartier in Oosterwolde wordt vernieuwd. Actium gaat de woningen slopen en nieuwe woningen terugbouwen. De afgelopen jaren is er nauw overlegd met bewoners over hun wensen. Zij dachten actief mee over de plannen om het Haerenkwartier klaar te maken voor de toekomst. Samen met hen is gekozen voor sloop en nieuwbouw. De woningen worden gasloos en energieneutraal.

Er worden drie typen woningen gebouwd:

  • Levensloopbestendige woningen (44) 
  • Eengezinswoningen (115)
  • Seniorenwoningen (11)

De 115 eengezinswoningen en 11 seniorenwoningen worden met een hoge bouwsnelheid gerealiseerd. Zo slopen en herbouwen we de 126 woningen in 40 werkdagen. En kunnen de bewoners  zo snel mogelijk weer terug naar hun spiksplinternieuwe woning. De nieuwe woningen zijn gasloos en energieneutraal. En voldoen volledig aan de nieuwe eisen met betrekking tot daglicht, geluid, ventilatie en isolatie. Nijhuis Bouw b.v. bouwt de woningen.

Documentaire

Het Haerenkwartier gaat veranderen, dit doet veel met de bewoners. Zij moeten afscheid nemen van hun vertrouwde huis en later verhuizen naar een volledig nieuwe woning. Daarom zijn we veel in contact met hen tijdens het hele traject. Om dit in beeld te brengen maken we samen met bewoners en onze partners Nijhuis Bouw B.V. en de gemeente Ooststellingwerf een documentaire. Documentairemaker Akira Le volgt twee jaar lang drie gezinnen uit het Haerenkwartier tijdens de periode van sloop van hun huis, het maken van keuzes voor de nieuwe woning, het wonen in een tijdelijke woning en het verhuizen naar hun nieuwe huis. Hoe beleven zij de veranderingen in hun wijk.

Kijk rond in de woningen

Neem een kijkje in één van de nieuwe levensloopbestendige woningen.

Neem een kijkje in één van de nieuwe eengezinswoningen.

Bewonersbrochure inclusief plattegronden

Hieronder staan de veelgestelde vragen over nieuwbouw. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Nieuwbouw

Hoe lang duurt de garantie bij nieuwbouw?

De garantie op een nieuwbouwwoning is verschillend per onderdeel. Op hang- en sluitwerk is dit bijv. 5 jaar en op dakpannen 30 jaar. Voor u als huurder maakt dit niet uit. U kunt uw reparatieverzoeken gewoon indienen bij Actium. Als er sprake is van garantie, dan regelt Actium dit onderling met de aannemer.

Waarom bouwen jullie zo weinig woningen voor grote gezinnen?

Wij doen dit, omdat er in de toekomst meer (levensloopbestendige) woningen nodig zijn voor de kleinere huishoudens/gezinnen, dan voor grote gezinnen.

Steeds minder grote gezinnen zoeken een sociale huurwoning
Bij het ontwerpen van nieuwe woningen houden we rekening met 'demografische ontwikkelingen'. Dit betekent dat we kijken naar de samenstelling van de bevolking. We weten uit recent onderzoek dat onze woningzoekenden straks vooral huishoudens van 1 of 2 personen zijn. Dit zijn vaak ook oudere huurders. 

We laten vraag en aanbod op elkaar aansluiten
Wij gaan ervan uit dat een woning ongeveer 80 jaar meegaat. We proberen dus vooruit te blijven denken, om overschotten of tekorten te voorkomen. We bouwen daarom vooral kleinere woningen met minder slaapkamers en een betaalbare huurprijs voor de kleinere huishoudens. Deze huizen zijn geschikt voor oudere mensen wonen, maar natuurlijk ook voor mensen van andere leeftijden. Zo zorgen we dat het aanbod woningen aansluit op de vraag naar woningen.

Ik heb overlast van woningen die jullie aan het bouwen zijn

U kunt dit bij ons melden via Klacht melden.

Ik ga een nieuwbouwwoning huren. Hoe zit het met gas en elektra?

Als u een nieuwbouwwoning van Actium huurt, bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van contracten voor gas en elektra. Ook is het belangrijk dat u zich aanmeldt bij het waterbedrijf. Regel dit zo spoedig mogelijk (in elk geval binnen een paar werkdagen nadat u de woning huurt). Dit voorkomt dat uw woning volledig wordt afgesloten van gas, elektra en water.

Soms heeft het nutsbedrijf dat de aansluitingen heeft aangelegd niet op tijd doorgegeven dat uw nieuwbouwwoning is opgeleverd. In dat geval kunt u zelf alvast de 'aansluiting identificatie code' (EAN-code) doorgeven aan een door u gekozen leverancier, waarna u uw contract kunt afsluiten. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  • Ga naar www.eancodeboek.nl;
  • Vul uw adresgegevens in en kies bij 'Bijzondere aansluiting' voor n.v.t.;
  • Zoek op zowel marktsegment 'Elektriciteit' als 'Gas';
  • Geef van beide de EAN-code (13 cijfers) onder 'EAN Netbeheerder' door aan uw leverancier.

Wat gebeurt er tijdens de oplevering van mijn nieuwbouwwoning?

Als uw nieuwe woning wordt opgeleverd, kunt u de sleutel van de woning afhalen op ons kantoor of krijgt u de sleutel in de woning zelf overhandigd. Dit verschilt per project. U krijgt dan ook een informatiemap over de woning waarin staat hoe alle installaties werken, hoe het zit met de garantietermijnen, etc.

Ik wil graag in een nieuwbouwwoning van jullie wonen. Hoe geef ik dit door?

Dit hoeft u niet door te geven. Zodra wij nieuwbouwwoningen publiceren via Thuiskompas, kunt u hier een reactie op plaatsen. U heeft dus wel een algemene inschrijving als woningzoekende nodig, om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwwoning.

Welke nieuwbouwprojecten zijn er?

Een actueel overzicht van waar wij nieuwe woningen bouwen vindt u via projecten.