Intergenerationeel wonen in Assen
In de Fabriciusflat in Assen gebeurde in 2021/2022 iets bijzonders. Sinds september 2021 ging een jonge meid tussen de 60, 70en 80plussers wonen. En dat beviel goed.
Flatbewoners Rosalie Boter (24) en Domina Woltjer (68) zijn enthousiast over dit opvallende experiment. ‘We gaan hier de drempels verlagen om elkaar te ontmoeten.’ Studente Rosalie Boter woont in een seniorencomplex aan de Jan Fabriciusstraat in Assen. Rosalie voert hier haar afstudeeropdracht uit voor de opleiding Toegepaste Gerontologie en in opdracht voor Actium. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of intergenerationeel wonen kan bijdragen aan meer sociale cohesie tussen de bewoners.
Rosalie helpt de oudere bewoners met de kleinste dingen, zoals het printen van een QR-code, vuilnis wegbrengen, meegaan naar een activiteit, boodschappen doen, een stukje wandelen, het invullen van formulieren, helpen met problemen op de telefoon of de computer, meegaan naar het ziekenhuis en het aanvragen of het verlengen van abonnementen (vooral voor mensen die minder digitaal vaardig zijn). Ze is voor de bewoners inmiddels een vertrouwd gezicht, en heeft daardoor als buurvrouw hele andere gesprekken met de bewoners dan bijvoorbeeld een wijkconsulent. “Dit zorgt ervoor dat er veel sneller problemen boven tafel komen en er gelijk actie ondernomen kan worden. Bijvoorbeeld bij eenzaamheid of verwaarlozing. Ook zorgt mijn aanwezigheid ervoor dat er sneller activiteiten en ideeën van de grond komen. Zo wordt er de komende maanden gewerkt aan het creëren van een ontmoetingsplek in de flat en heb ik geholpen met het opzetten van een bewonerscommissie”, vertelt Rosalie.