Ongedierte

Hieronder staan de veelgestelde vragen over ongedierte. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van ongedierte in mijn woning. Wat moet ik doen?

U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van het meeste ongedierte, zoals mieren, muizen, torren en wespen.  En dus ook voor bijvoorbeeld het (laten) verwijderen van een wespennest. U kunt hiervoor zelf contact opnemen met een professioneel bedrijf (Actium vergoedt deze kosten niet). Voorbeelden van ongediertebestrijders die u kunt inschakelen:

Dit kunt u wél bij ons melden
Heeft u last van kakkerlakken, faraomieren, boktorren, ratten of houtworm? Dan kunt u (verder gaan met) uw Reparatieverzoek indienen bij Actium. Zie ook ons Onderhouds-ABC.

Ik heb last van muizen in mijn woning. Ben ik zelf verantwoordelijk voor het oplossen hiervan?

Ja, u bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding hiervan. U kunt hiervoor een professioneel bedrijf inschakelen (Actium vergoedt deze kosten niet). Voorbeelden van ongediertebestrijders die u kunt inschakelen zijn HOB Plaagdierexpert, ProActief en Anticimex.

Ik heb een wespennest in of aan mijn woning. Waar meld ik dat?

Voor het verwijderen van een wespennest bent u als huurder zelf verantwoordelijk. Hiervoor kunt u geen melding bij ons doen. U kunt hiervoor zelf een professioneel bedrijf inschakelen (Actium vergoedt deze kosten niet). Voorbeelden van ongediertebestrijders die u kunt inschakelen zijn HOB Plaagdierexpert, ProActief en Anticimex.

Ik heb last van mieren in mijn woning. Wat moet ik doen?

Voor de bestrijding hiervan bent u als huurder zelf verantwoordelijk. U kunt hiervoor zelf een professioneel bedrijf inschakelen (Actium vergoedt deze kosten niet). Voorbeelden van ongediertebestrijders die u kunt inschakelen zijn HOB Plaagdierexpert, ProActief en Anticimex.

Bestrijdt Actium de eikenprocessierups?

Nee, Actium bestrijdt de eikenprocessierups niet. Als u in uw eigen tuin bomen heeft staan met deze rupsen, bent u zelf verantwoordelijk voor het bestrijden ervan. Als de rups in bomen op grond van Actium zit, sluiten wij aan bij initiatieven van gemeenten, als deze initiatieven er zijn. Alleen dan heeft het namelijk nut om de rups effectief te bestrijden.

De GGD heeft een toolkit ontwikkeld met informatie over de eikenprocessierups. Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vindt u hier.

Ik heb last van steenmarters, wat nu?

Volgens de Wet natuurbescherming is de steenmarter een beschermde diersoort (en géén ongedierte). Daarom mogen steenmarters niet bestreden worden, ook niet als ze overlast veroorzaken of dingen stuk maken. Actium kan hierin daarom niets voor u doen.

U mag steenmarters wel op een diervriendelijke manier verjagen. Hiervoor bent u zelf verantwoordelijk. Zodra de steenmarter niet meer in de woning zit, kunt u Actium vragen om eventuele schade te herstellen of gaten dicht te maken. Lees hier meer over de mogelijkheden om steenmarters te verjagen.

Ik heb last van een vogelnest onder het dak, kan Actium deze verwijderen?

Nee, tijdens het broeden/broedseizoen mogen vogelnesten niet worden verstoord. Pas als de vogels het nest weer hebben verlaten, kan het nest verwijderd worden.