Ventileren

Hieronder staan de veelgestelde vragen over ventileren. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Ventileren

Ik heb last van vocht/schimmel in mijn woning

Algemeen

Last van vocht en/of schimmel? Bekijk eerst eens deze tips van onze eigen monteurs.

https://www.youtube.com/embed/L1b7lyPG0Uc

Schimmel bestrijden
Als je last hebt van schimmelvorming in de woning, dan moet je eerst zelf maatregelen nemen om de schimmel te bestrijden (en vervolgens te voorkomen). Je bestrijdt schimmel met verschillende middeltjes, zoals een sopje van water en soda. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!

Schimmel voorkomen

  • Je kunt vocht en schimmel voorkomen door voortdurend goed te ventileren, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
  • Belangrijk is dat ventilatieroosters dag en nacht openstaan en af en toe worden schoongemaakt. Sluit ze nooit af, ook niet om beter te isoleren.
  • Heeft u klepraampjes in huis? Zet deze altijd open op een kiertje. Door tegelijk ook de binnendeuren open te zetten, komt er een luchtstroom op gang die de lucht in huis gezond en fris houdt.
  • Ventileer extra door ramen en binnendeuren te openen tijdens en na het koken, douchen en slapen.
  • Kijk op www.gezondwonen.nl voor meer tips en doe de gezond-wonen-check!

Tóch nog last van schimmel?
Heb je zelf alle mogelijke maatregelen getroffen om vocht en schimmel in de woning tegen te gaan, maar blijft het probleem toch bestaan? Dan kunnen we een afspraak met de opzichter inplannen. Er wordt dan samen gekeken naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen.

Mijn ramen zijn regelmatig beslagen. Hoe kan dat?

Algemeen

Als er sprake is van condensvorming op de buitenkant van het raam, dan betekent dit dat de beglazing erg goed isoleert. Condens wordt veroorzaakt door de combinatie van een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid. Dit komt het vaakst voor tijdens de ochtenden in het voor- en najaar. Zodra de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt, verdwijnt de condens weer.

Zijn de ramen aan de binnenkant beslagen?
Dit heeft bijna altijd te maken met een te hoge luchtvochtigheid in de woning. Je kan dit voorkomen door te zorgen voor een goede luchtcirculatie. En dat betekent dus: goed ventileren, 24 uur per dag! Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat een open raampje zorgt voor hogere stookkosten. In een goed geventileerd huis is de lucht namelijk relatief droog, en het opwarmen hiervan kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!.

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

Dat is heel eenvoudig. Belangrijk is dat ventilatieroosters dag en nacht open staan en af en toe worden gereinigd. Sluit ze nooit af, ook niet in het kader van isolatie.

Heb je klepraampjes in huis? En geen roosters, zet deze altijd open op een kiertje. Door tegelijk ook de binnendeuren open te zetten, komt er een luchtstroom op gang die de lucht in huis gezond en fris houdt.

Ventileer extra door ramen en binnendeuren te openen tijdens en na het koken, douchen en slapen.

Let op: alleen even 'luchten' door ramen en deuren open te zetten is niet voldoende. Al een half uur na het luchten is de frisse lucht verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich weer op. Een huis moet 24 uur per dag ademen. En dit lukt alleen als je het huis doorlopend ventileert. Zie voor meer informatie: Gezond wonen doe je zo!.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 á 15 liter water per dag door transpireren en uitademen, maar ook door koken, wassen, douchen en baden. Heeft u veel planten en/of huisdieren? Zij zorgen voor nog meer vocht in huis. En een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Als je niet genoeg ventileert, voelen schimmels en huisstofmijt zich thuis in huis. En dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Ook kan je meer last krijgen van astma en allergieën. Zie ook: Gezond wonen doe je zo!.