Asbest

Hieronder staan de veelgestelde vragen over asbest. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Asbest

Wat is de uitkomst van de asbestinventarisatie die bij mij is uitgevoerd?

Actium brengt u (schriftelijk) op de hoogte van de uitkomsten van de asbestinventarisatie en eventuele vervolgstappen. Wanneer er planmatig onderhoud gepland staat voor uw woning of het een project betreft, informeert de opzichter u hierover.

Hoe komt Actium erachter of en waar er asbest zit?

Voordat we werkzaamheden aan onze woningen uitvoeren, controleren we op asbest. Als het nodig is, verwijderen we niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest wordt niet verwijderd, behalve als dit noodzakelijk is in verband met geplande werkzaamheden.

Ik denk dat er asbest in mijn woning beschadigd is

Neem contact met ons op. Onze opzichter komt dan bij u langs voor een inspectie.

Wat doen jullie aan asbest in mijn woning?

Zit er asbest in uw woning, dan onderzoekt een professional of dit zorgt voor gezondheidsrisico's voor u en omwonenden. Als het nodig is verwijderen we niet-hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest laten we zitten, behalve als verwijderen noodzakelijk is in verband met geplande werkzaamheden. Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Mag ik asbest zelf verwijderen?

Nee, u mag asbest niet zelf verwijderen. We laten asbest op onze kosten verwijderen, behalve als u het asbesthoudende materiaal zelf heeft aangebracht in de buitenlucht. Hierbij kunt u denken aan een kippenhok of schuurtje. Het moet daarbij wel om minder dan 35 m2 gaan. U moet hiervoor speciale plastic zakken afhalen bij de gemeente waarin u het asbest verpakt en naar de gemeentelijke stort brengt.

Heeft u het asbest zelf aangebracht en gaat het om meer dan 35 m2? Dan moet u het laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneerder. Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Ik denk dat er asbest in mijn woning zit

Als uw woning is gebouwd voor 1994 is er kans dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Denkt u dat dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij plannen dan een afspraak met een van onze opzichters. Hij komt bij u langs om te beoordelen of er mogelijk asbest aanwezig is. Als dat zo is, wordt er een asbestinventarisatie opgesteld. Niet-hechtgebonden asbest wordt verwijderd, hechtgebonden asbest wordt niet verwijderd. behalve als het noodzakelijk is in verband met geplande werkzaamheden. Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Is asbest altijd gevaarlijk?

Nee, asbest is niet altijd gevaarlijk of schadelijk. Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid wanneer het materiaal waarin het is verwerkt, is beschadigd waardoor de vezels loskomen. Beschadiging kan ontstaan door slijtage of bewerking van het materiaal, zoals boren, breken, zagen, etc.

Lees meer over asbest in onze brochure Bewust en veilig omgaan met asbest in uw woning.

Is u woning gebouwd voor 1994? En wilt u gaan klussen? Neem voor de zekerheid contact met ons op. Onze opzichter kan dan bij u langskomen en beoordelen of er eventueel asbest aanwezig is in de ruimtes waar u wilt gaan klussen.